Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemyslíš? Zaplatíš

Filip Renč. Ministerstvo dopravy. Kampaň. Brutální. Nevhodná. Neetická.

Tato slova charakterizují z pohledu určitých jedinců kampaň ministerstva dopravy týkající se “pokusu” zvýšit bezpečnost provozu na našich silnicích a snížit počet tragických dopravních nehod, při kterých umírají lidé. Kampaň natočil režisér Filip Renč a nutno podotknout, že se tohoto úkolu zhostil velice dobře. Jenomže.....

Jenomže médii prosakují informaci, že jistí lidé, jisté skupinky lidí, říkejme jim “etické komise” s touto kampaní až tak nesouhlasí. Je brutální. Je neetická. Zobrazuje drastické detaily. Ukazuje krev. Ukazuje mrtvé nevěsty, ukazuje mrtvé děti.

Chceme varovat před tím, že požívání marihuany a jiných omamných a psychotropních látek před řízením vozu je nebezpečné. Natočíme šot. On se ožení, sedne do auta, vedle něj sedí jeho krásná, mladá novomanželka a na zadních sedadlech vozu sedí zřejmě jejich dva svědci. Také on a ona. Kamsi jedou, je po obřadu, maminky a tatínkové už sladce spí s pocitem, že kluk je z domu a holka v dobrých rukou, takže zábavě nic nestojí v cestě. Dají jointíka, nebo špeka chcete-li. Pro neznalé, požijí marihuanu. Řidič vozu ztrácí vlivem požití drogy koncentraci, přehlíží značku dávající mu znamení, že nejede po hlavní a během několika sekund je smeten rozjetým autobusem. Střih. Nevěsta leží na vozovce v zakrvácených svatebních šatech, nad ní se sklání zoufalý ženich a téměř hystericky řve “dýchej, dýchej”. V pozadí se v pláči a křeči svíjí druhá z žen, které byly ve voze a vzlyká. Brutalita? Drastický záběr? Ne, možná a relativně dost pravděpodobná realita toho, co se může stát. Ale podle “nějaké etické komise” je to brutální? Dáme tedy přes obličej zkrvavené nevěsty rozmlžené kolečko jako by to byl penis vyvinutého pornoherce, který svou chloubu náhodou v televizi ukazuje před desátou hodinou večerní? Aby to nebylo tak brutální?

Manželé nasedají do vozu, on řídí, ona si sedá na zadní sedačky s malým batoletem. Chceme poukázat na důležitost používání dětských sedaček pro děti. On říká, že jedou jenom kousek, že to je zbytečné. Ona neprotestuje. Střih. Automobil jede, jede, najednou je třeba prudce zabrzdit. Řidič zabrzdí, žena nereaguje, dítě jí vyletí z náručí a skončí na předním skle vozu. Praská čelní sklo, je vidět krev a slyšet tiché a slabé naříkání. Brutální? Ne, velice reálné. Ale raději bychom měli dát přes tělíčko dítěte rozmlžené kolečko, aby snad nebylo vidět, že tomu křehkému dětskému tělíčku stačí vrazit do předního skla automobilu, aby se rozlámalo a polámalo a umřelo. To by přeci bylo brutální.

Nevadí, že se v médiích denně objevují záběry mrtvol, rozpáraných břich, lezoucích vnitřností. Bezesporu řada zámořských kinematografických veleděl disponuje celou řadou takových “unikátních záběrů”. Další typy snímků pak disponují nejmodernějším arsenálem zbraní, které pomalu střílí a zabíjí na základě pouhé myšlenky a přání jejich majitele. Tam ale není potřeba dávat zamlžená kolečka. To jsou filmy. To je “kinematografie”.

Ale realitě dáme zamlžené kolečko. Chceme překrývat záběr, který by se mohl snad zdát brutální. Co na tom, že záchranářům, policistům a hasičům NIKDO taková zamlžená kolečka nedává, když jedou k dopravním nehodám a po 30 minutách snahy mohou jenom konstatovat “exitus” , přikrýt tělo a zavolat funebráky. Zajímá někoho, že mladí kluci, co nasotupí k policistům nebo hasičům si každý dřív nebo později prožijí první “smrťák”. Musí se s tím srovnat, pokud takovou práci chtějí dělat dál. Nedostanou zamlžené kolečko. Ani záchranáři ho nedostanou. Dostanou možnost v přítomnosti kolegů a kamarádů možná tak zapít “svou první profesní tragédii”, ale pokud to chtějí dělat dál, musí se smířit s tím, že smrt se velice jednodušše může stát běžnou součástí jejich profesního života.

Proč bychom my ostatní, kdo nehody zaviňujeme, nebo se stáváme jejich účastníky měli mít nárok na zamlžené kolečko? Proč bychom měli být chráněni před realitou? Před tím, co se denně na silnicích děje? Je prokázané, že vizuální vjem působí na mozek intenzivněji než vjem textový. Jinak řečeno, jinak na nás působí přečtení článku o tom, že na českých silnících v období x až y zahynulo tolik a tolik lidí, z toho tolik a tolik dětí mladších 15 let a jinak zapůsobí velice dobře a šikovně natočený spot režiséra Renče, který to UKÁŽE. Kdyby se našel jeden jediný táta, který odveze svou ženu s dítětem do jesliček, které jsou vzdáleny 500 metrů od domova a přesto ženě přikáže, aby dítě usadila do dětské sedačky, kdyby se našel jeden jediný ženich, který řekne “děcka, dojedeme do hospody a jointa si dáme až tam”, PAK TAHLE KAMPAŇ MÁ SMYSL.



Autor: Vladana Petržilková | pondělí 24.11.2008 8:55 | karma článku: 42,62 | přečteno: 7258x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik